Przepis na ten makaron jest tak prosty w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca smakiem.
Składniki: 250 g makaronu, ok. 300 g piersi kurczaka, ok. 150-200 g pieczarek, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, duża szczypta proszku z czarnego czosnku, szczypta proszku z czarnego czosnku, 120 ml śmietanki, 200 ml wody, 1 łyżka mąki pszennej, sól i pieprz, natka pietruszki, oliwa.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź zostawiają trochę wody po gotowaniu makaronu. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Pieczarki umyj i pokrój w półplasterki, cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka. Przełóż go na talerz. Na tej samej patelni usmaż pieczarki z cebulą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do kawałki kurczaka i razem smaż kilka minut. Wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Sos powinien lekko zgęstnieć. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody po gotowaniu makaronu. Na domu z grzybami i mięsem wsyp ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.