Robiąc to ciasto trochę się bałam czy ono wyjdzie. Mąką żytnia jest ciężka, ma lekko orzechowy smak i jest mniej elastyczna niż mąka pszenna. Mąka żytnie zawiera dużo błonnika, ma niski indeks glikemiczny i reguluje poziom cukru we krwi. Ciasto z tego przepisy wyszło przepyszne.
Składniki: 150g miękkiego masła, 1/3 szklanki maślanki, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 2 szklanki mąki żytniej (u mnie mąka żytnia Gdańskie Młyny), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta soli, 2-3 jabłka
Masło z cukrem utrzeć mikserem do białości (ok. 5-6 minut ubijania), dodać jajka i ponownie dobrze zmiksować (masa powinna być jasna i puszysta). W 2 turach dodać suche składniki oraz maślankę. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok 21cm, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka. Piec w 180ºC przez 50-60 minut lub do czasu, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Przepis z bloga: My man’s kitchen.