Soczewica to przepyszny strączek, szybko się gotuje, a dania z nią zawsze się udają 🙂
Składniki: 160 g czerwonej soczewicy, 1 cebula, 400 ml pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej, 1 ząbek czosnku, 3/4 czerwonej papryki, kawałek kapusty pekińskiej, 1 marchewka, 1 mała cukinia, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki czerwonej czubricy (opcjonalnie) szczypta papryki ostrej, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki, odrobina wody; do podania pieczywo.
Cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę oczyść i drobno pokrój. Kapustę pekińską posiekaj; cukinię pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę. Dodaj czosnek,soczewicę, marchewkę i cukinię. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż ok. 5 min. Dorzuć paprykę oraz kapustę pekińską i paprykę słodką, ostrą i czubricę. Przemieszaj i smaż 5 min. Wlej passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Butelkę lub puszkę przepłucz wodą i wlej ją na patelnię. Całość wymieszaj i duś do miękkości warzyw – ok. 10-15 min. W razie potrzeby dolej wodę. Gulasz dopraw do smaku, posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.
Olej kokosowy, soczewica, sól morska, pieprz ziołowy, czerwona czubrica od Radix-Bis.