Cukinia jest letnią podstawą w moim domu. Co roku sadzę dwa lub trzy krzaczki w ogrodzie i nie narzekam na plony 😉 Uwielbiam jej używać do robienia makaronu, zup i ciast. Cukinia oprócz tego, że jest pyszna, jest bardzo zdrowa. Dziś przepis na bigos z cukinii. Skromne składniki tworzą wspaniały smak w tym super prostym jednogarnkowym posiłku.
Składniki: 3 cukinie, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 6 cienkich kiełbasek lub pierś z kurczaka, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku, szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie), 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3/4 lub 1 szkl. wody, 1 łyżka oleju lub łyżeczka smaku, koperek lub natka pietruszki.
Cebulę pokrój w kostkę, kiełbasę lub mięso z kurczaka w plasterki, cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę z kiełbaską lub piersią z kurczaka oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj cukinię i czosnek, posyp solą, pieprzem. Smaż ok. 10-15 min., aż cukinia się lekko podsmaży, mieszając co jakiś czas. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wlej wodę. Ilość zależy od tego, ile płynu puści cukinia. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min. Zdejmij pokrywkę, dopraw do smaku, posyp koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli trzeba lub jeśli lubisz sosik (zwłaszcza do moczenia w nim pieczywa 🙂można dodać więcej wody. Najlepiej smakuje z pieczywem. Bigos można przygotować w wersji z ciecierzyca, fasolą lub tofu. Ja dodatkowo wzbogaciłam smak bigosu dodając ząbki czarnego czosnku.
Ciepły bigos można zawekować.