Składniki: 1 kostka tofu, ok. 200 g fasolki szparagowej, płatki chilli, sól ziołowa i pieprz ziołowa do smaku, pół łyżeczki czerwonej czubricy, 1 czerwona cebula,do podania: kasza gryczana, ryż lub ziemniaki.
Marynata do tofu: 3 łyżki oleju/oliwy, 3 łyżki wody, po szczypcie soli, pieprzu, ziół prowansalskich, tymianku, czosnku granulowanego, suszonego lub świeżego oregano. Możesz użyć innych ulubionych ziół 🙂
Tofu pokrój w kostkę. W misce wymieszaj składniki marynaty i dodaj do niej pokrojone tofu. Przemieszaj i odstaw. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Cebulę pokrój w piórka. Na gorącej patelni usmaż tofu wraz z marynatą i cebulką. Dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolkę. Wsyp szczyptę płatków chilli i czubricę, posyp solą i pieprzem, Wymieszaj. Smaż przez ok. 10 min. Fasolkę z tofu podawaj z kaszą gryczaną lub ryżem lub ziemniakami.
Sól ziołowa, pieprz ziołowy, kasza gryczana, czerwona czubrica od Radix-Bis.