Jak co środę w ramach współpracy z Grill i Ogród mam dla Was propozycję na dania z grilla. Dziś Na ruszt wskoczyły paczuszki z kaszanką, ziemniaczkami i kalafiorem.
Gdy słyszysz kaszanka to uciekasz czy przychodzisz do stołu? Jak lubisz ją jeść i co najczęściej grillujesz?
Kaszanka: 6 kiełbasek kaszanki, 3 średnie cebule, 6 łodyg lubczyku, po pół łyżeczki pieprzu ziołowego, zielonej czubricy i większa szczypta soli. Kaszanki wyjmij z flaka, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę oraz przyprawy. Wymieszaj. Przygotuj 6-7 arkuszy folii aluminiowej. Na każdym arkuszu połóż lubczyk a następnie płaski kotlecik kaszanki. Zwiń w paczuszkę. Jeśli nie masz lubczyku możesz użyć natki pietruszki. Paczuszki grilluj przez ok. 10 min przewracając je od czasu do czasu.
Kalafior z porem: 1 główka kalafiora, biała i jasnozielona część pora, 2 ząbki czosnki, łyżka posiekanego szczypiorki, oliwa, sól i pieprz. Kalafior podziel na różyczki, włóż do miski i zalej wrzątkiem, czosnek pokrój w plasterki.. Pora umyj i pokrój. Przygotuj 4-6 większych arkuszy folii aluminiowej. Na każdy arkusz połóż po kilka różyczek kalafiora, posyp solą i pieprzem oraz szczypiorkiem i porem, a następnie polej oliwą. Arkusze zwiń w sakiewki. Grill przez ok. 10-15 min.
Ziemniaczki: ok. 700 g małych ziemniaków ugotuj w mundurkach, następnie obierz i przełóż do miski. Wlej łyżkę oliwy, posyp solą i pieprzem oraz listkami tymianku (1 łyżeczka). Wymieszaj. Przygotuj arkusze folii aluminiowej. Na każdy arkusz połóż od 2 do 4 ziemniaków oraz kawałeczek masła. Arkusze zwiń. Ziemniaczki grilluj przez ok. 15-20 min. obracając je od czasu do czasu.