Przetestowałam kilka przepisów na ciasta drożdżowe. I te z owocami i bez. Nr jeden jest przepis na drożdżówkę z kruszonką mojej mamy. Drugim numerem jeden jest drożdżówka z przepisu koleżanki z pracy. Ciasto fermentuje przez noc w lodówce i nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki, odstawić na noc do lodówki. Ciasto twego przepisu jest idealne, puszyste, nie jest suche. Jest przepyszne! 🙂
Składniki: 100 g drożdży, 1 szklanka cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 3/4 szkl. oleju, 5 roztrzepanych jajek, 3/4 szkl. mleka, 2 szkl. mąki.
Rano: 2 szkl. mąki, szczypta soli, owoce.
Kruszonka: 50 g masła, pół szkl. cukru, 7 łyżek mąki.
Wymieszaj wszytskie składniki ciasta. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na noc do lodówki. Ciasto będzie „luźniejsze” w porównaniu do tradycyjnego ciasta drożdżowego. Rano dodaj 2 szklanki mąki i sól. Wymieszaj. Ciasto przełóż na prostokątną blaszkę. Na ciasto nałóż owoce. Ja użyłam rabarbaru (3 pokrojone i posypane cukrem łodygi). W misce od ciasta drożdżowego przygotuj kruszonkę – palcami wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i posyp nią ciasto. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw temp. do 160 stopni i piecz przez 50 min. Potem otwórz drzwiczki piekarnika i lekko wysuń ciasto. Pozostaw do ostygnięcia. Ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.