Składniki: 150 g serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu, 2 jajka, ok. 2-3 łyżki posiekanej rzeżuchy, 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki mąki graham typ 1850 lub 4-5 mąki pszennej.
Serek homogenizowany wymieszaj z jajkami, rzeżuchą, natką pietruszki solą, pieprzem i mąki. Ilość mąki będzie zależała od konsystencji ciasta, które powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli użyjesz typ 1850 to wystarczą 2-3 łyżki, jeśli pszennej lub owsianej to 4-5. Gdy ciasto wyjdzie zbyt gęste dodaj mleko lub wodę. Smaż placuszki na natłuszczonej patelni. Placuszki podawaj z rzeżuchą. Będą też pysznie smakować z sosem czosnkowym.
Mąka graham i herbata z pokrzywy od Radix-Bis.