Składniki: 50 g rodzynek złotych, 50 g rodzynek sułtańskich, 50 g suszonej żurawiny, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 g płatków migdałowych, 80 ml rumu, 25 g świeżych drożdży, 350 g mąki, 1 jajko, 80 ml mleka, 100 g miękkiego masła, 50 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu; dodatkowo: 50 g masła, ok. 80 g cukru pudru
Wszystkie bakalie (rodzynki, żurawinę, skórki cytrusowe i migdały) zalać rumem, odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, a najlepiej całą noc. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 2ciepłe mleko i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, odstawić pod przykryciem na 15 minut. Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać zaczyn, jaja, mleko, masło, cukry, sól i przyprawy. Całość wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec dodać mieszankę owocowo-rumową. Ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i uformować bochenek. Wzdłuż dłuższej krawędzi wałkiem robić wgłębienie w kierunku środka. Spłaszczoną połowę zarzucić na grubszą. Ciasto ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić ciasto. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 170C, piec jeszcze ok 30 minut. Masło rozpuścić, posmarować gorące ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto ponownie posmarować roztopionym masłem i grubo posypać cukrem pudrem.
Ciasto szczelnie owinąć folią aluminiową i papier. Ciasto można przechowywać szczelnie zamknięte przez tygodnie.
Źródło: na podstawie przepisu z bloga Pełny Talerz.