Dziś przepis na fajny deserek – budyń z komosy ryżowej z truskawkami.
Komosa wyżowa jest źródłem białka w diecie roślinnej. Super sprawdza się z propozycjach śniadaniowych i deserach. W połączeniu z owocami np. truskawkami ub mango smakuje rewelacyjnie.
Składniki: 120 g komosy ryżowej, 260 ml mleka (ja użyłam roślinnego), 100 g tryskawek, 1 czubata łyżeczka nasion słodkiej bazylii.
Komosę ryżową ugotuj w mleku, a następnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Truskawki umyj. Połowę zmiksuj, a drugą połowę drobno pokrój. Truskawki wymieszaj z nasionami słodkiej bazylii. Do szklanek nałóż najpierw owoce a następnie budyń z komosy ryżowej.
Przepis na 2 porcje. 1 porcja to ok. 400 kcal, 9 g białka, 21 g tłuszczy, 40 g węglowodanów, 5 g błonnika.
Komosa ryżowa i nasiona słodkiej bazylii od Radix-Bis.