Czy warto jeść soję? Ma mnóstwo wartościowego białka roślinnego, pomaga utrzymać zdrowe serca, zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, bogatym źródłem witamin i składników mineralnych – szczególnie żelaza, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Soi nie powinny jeść osoby mające problemy z tarczycą. Nie wszyscy przepadają za soją, niektórzy mogą jeść ją kilogramami. Moje zdanie jest takie: choć z umiarem, warto jeść soję. Dziś przepis na sojowe klopsiki z pieczarkami w sezamie.
Składniki: 100 g soi, 60 g pieczarek, 1 małe jajko, ok. 40 g bułki tartej, sól i pieprz do smaku, 25 g ziaren sezamu.
Soje moczymy przez noc i gotujemy, soląc ją pod sam koniec. Pieczarki czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy. Do misy miksera wkładamy ugotowaną i odcedzoną soję, pieczarki i miksujemy. Tu można posmakować czy masę trzeba doprawić. Dodajemy rozbełtane i jajko i trochę bułki tartej Mieszamy. Sprawdzamy czy z masy da się uformować klopsiki. Jeśli czujecie, że klosiki nie są zbyt zwarte dodaj bułkę tartą. Formujemy klopsiki i obtaczamy się w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe podajemy z ulubionymi warzywami i sosem.
Soja i sezam od Radix-Bis.