Na piątkowy obiad przygotowałam klopsiki z fasoli. Są naprawdę łatwe do wykonania, pyszne i niesamowicie zdrowe! Ja podałam je z pietruszkowym puree. Można je podać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i sosem pomidorowym.
Składniki na klopsiki: 100 g czerwonej fasoli namoczonej na noc, 200 g czarnej fasoli z puszki (lub 100 g suchej), 7 pieczarek, garść suszonych grzybów, 1 cebula, łyżeczka mielonego siemienia lnianego, 5-7 łyżek bułki tartej lub panieru z ciecierzycy, sól, pieprz;
SOS: woda z moczenia grzybów, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Puree: 4 ugotowane korzenie pietruszki, 1 łyżka śmietany 18%, sól, pieprz.
Namoczoną fasolę ugotuj. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę i usmaż doprawiając solą i pieprzem. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min., a następnie pokrój. Ugotowaną fasolę i czarną fasolę zmiksuj (nie musi być idealnie gładka). Wymieszaj ją z usmażonymi grzybami, suszonymi grzybami, mielonym siemieniem lnianym i bułką tartą (lub panierem z ciecierzycy). Jeśli konsystencja jest nieodpowiednia, tzn. masa zbyt mocno się klei, dodaj więcej bułki tartej. Masę posmakuj i dopraw do smaku. Uformuj klopsiki i upiecz – 25 min a temp. 190 stopni. W połowie pieczenia obróć kulki na drugą stronę.
Sos: na patelnię, na której smażyły się pieczarki, wlej wodę z moczenia suszonych grzybów. Wrzuć mąkę ziemniaczaną, śmietanę i zamieszaj żeby nie było grudek. Sos trzymaj na średnim ogniu, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zielem ang.
Puree: zmiksuj korzenie pietruszki ze śmietana doprawiając solą i pieprzem.
Upieczone klopsiki podawaj z puree i sosem oraz ulubionymi warzywami. Wg mnie najbardziej pasują ogórki kiszone i tarte buraczki.
Ceramika od Inżynier Sowa. Czerwona fasola, sól morska, mielone siemię lniane od Radix-Bis.