Dzisiejszy przepis to pomysł na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Szybka surowa sałatka z cukinii. Tak, cukinia na surowo smakuje wyśmienicie, wystarczy ja doprawić ulubionymi ziołami. Jeśli nie lubisz jej jeść na surowo możesz ją podsmażyć. Aby nadać tej surowej, alkalizującej sałacie smaczne wykończenie, dodaj trochę „prażonych” pestek dyni i apetyczne płatki chilli. Ja zrobiłam sobie tą sałatkę na śniadanie z sadzonym jajkiem.
Składniki: 1 cukinia starta na dużych oczkach, łyżka pestek dyni, sól morska, pieprz ziołowy, zielona czubrica, olej.
Upraż pestki dyni na suchej patelni na średnim ogniu, potrząsając patelnią co minutę, aż nasiona będą złote i zacznij się nadymać i skakać po patelni. Cukinię posyp pestkami i skrop oliwą i posyp przyprawami. Gotowe!
Jeśli nie lubisz surowej cukinii, podsmaż ją. Sałatkę można podać np. z jajkiem lub jako surówka do obiadu.
Pestki dyni, sól morska, pieprz ziołowy i zielona czubrica od Radix-Bis.
Ceramika od Inżynier Sowa.