Czasami nie ma nic lepszego niż naprawdę dobre, ale proste ciasteczko. Te ciasteczka na mące owsianej i orzechowej z brązowym cukrem z cynamonem i imbirem mogą wyglądać zwyczajnie, ale są pełne smaku. Doskonale smakują z filiżanką herbaty lub ciepłym mlekiem. Ciasteczka robi się bardzo łatwo i można zrobić je z dziećmi. Po przepis zapraszam na bloga.
Składniki: 150 g mąki orzechowej, 150 g mąki owsianej, 100 g cukru trzcinowego + 2 łyżki, 120 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamony, pół łyżeczki mielonego imbiru, 1 jajko.
Masło roztop wraz z cukrem i miodem. Wymieszaj suche składniki i dodaj do nich rozpuszczone masło z cukrem i miodem. Na koniec dodaj rozbełtane jajko. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie z ciasta odrywaj małe porcje i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtocz w cukrze trzcinowym. Połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm. Piecz 15 min w temp. 175 stopni.
Miód lipowy od Wcinaj Miód; cukier trzcinowy, mąka owsiana i orzechowa od Radix-Bis.