Zupa cebulowa to chyba jedna z najłatwiejszych zup. Wystarczy kilka składników i mamy idealny posiłek na chłodne jesienne dni.
Składniki: 1 kg cebuli, 250 ml białego wina, 1 l. bulionu, sól, pieprz, masło, grzanka serowa do podania.
Cebulę obrać i pokroić. W dużym i szerokim garnku roztopić masło. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę i mieszając smażyć na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa). Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę. Gotować przez 3 minuty następnie dodać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ja zupę zblendowałam, ale nie ma takiej potrzeby – po prostu lubimy zupy kremy 😉 Zupę podawaj z grzanką serową.
Fajnego masz bloga i ciekawe na nim treści czy na serwerze wszystko sie zmieści ? pięknie frazujesz słowa zmuszasz przy tym do myślenia tym komentarzem życzę powodzenia 🙂