Kaszotto z prawdziwkami to polska odpowiedź na włoskie risotto z grzybami.
Ziarna w taki czy inny sposób zawsze były częścią naszej diety, ale w ostatnich latach naprawdę znalazły się w centrum uwagi. Biorąc pod uwagę ich wysoką zawartość składników odżywczych we wszystkich rodzajach zbóż, stały się bardzo popularne jako alternatywa dla tak zwanych „codziennych węglowodanów”, takich jak ziemniaki czy ryż. Kaszotto, bo to nim mowa, to polska odpowiedź na włoskie risotto. Moja dzisiejsza wersja to kaszotto z prawdziwkami – mój jesienny obiad.
Składniki: 1,5 szkl. kaszy gryczanej, 6-8 prawdziwków, 1 cebule, 1 por, 2 marchewki, 10 ząbków czarnego czosnku, sól, pieprz, pół łyżeczki świeżego tymianku, 2-3 szklanki rosołu, tarty ser.
Na patelni podsmaż pokrojone pokrojoną cebulkę i pora. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i chwilę smaż. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wsyp kaszę i chwilę smaż. Dodaj chochlę gorącego rosołu i nadal gotuj na małym ogniu, pod przykryciem. Kolejne chochle rosołu wlewaj stopniowo, kiedy wchłoną się poprzednie, za każdym razem delikatnie mieszając. Łączny czas gotowania to 15-20 minut. Pokrojone w plasterki grzyby podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj do kaszy wraz z ząbkami czarnego czosnku na 10 minut przed końcem gotowania. Na koniec wsyp ser i wymieszaj. Kaszotto, podobnie jak włoskie risotto, powinno mieć delikatnie klejącą konsystencję.
Ząbki czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.
Kasza gryczana, sól ziołowa, pieprz ziołowy od Radix-Bis.