Do rondelka wsypać cukier, dodać miód, śmietankę i masło. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zagotować i gotować jeszcze minutę. Ściągnąć z ognia, dodać słonecznik i wymieszać.
Ciasteczka ze słonecznikiem
Pyszne ciasteczka słonecznikowe. Kruche maślane ciasto z chrupiącą masą słonecznikową z miodem słonecznikowym. Idealne do kawy lub herbaty.
Składniki: 125 g cukru, 200 g miękkiego masła, 1 jajko, 300 g mąki pszennej, 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej (można zastąpić zwykłą mąką pszenną), 2 łyżki zimnej wody.
W dużej misce wymieszać mąkę i cukier. Dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania dodać wodę i zagniatać jeszcze chwilę. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce ok. 30 min. Następnie ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować do grubości 4 mm. Wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min. w 180°C z termoobiegiem. Na podpieczone ciasteczka wyłożyć masę słonecznikową (niepełna łyżeczka = jedno ciasto). Piec kolejne 11 min., aż ciasteczka i słonecznik się zarumienią.
Masa słonecznikowa: 60 g cukru, 60 g miodu (ja użyłam miodu słonecznikowego), 60 g śmietanki 30%, 40 g masła, 200 g łuskanego słonecznika.
Do rondelka wsypać cukier, dodać miód, śmietankę i masło. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zagotować i gotować jeszcze minutę. Ściągnąć z ognia, dodać słonecznik i wymieszać.
Do rondelka wsypać cukier, dodać miód, śmietankę i masło. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zagotować i gotować jeszcze minutę. Ściągnąć z ognia, dodać słonecznik i wymieszać.
Miód słonecznikowy od Wcinaj miód. Słonecznik od Radix-Bis.
Źródło: www.crispybiscuits.blogspot.com