Odrywany chlebek z pesto z oregano i natki pietruszki to świetna alternatywa do zwykłego pieczywa czy bułek. W sam raz nada się na piknik, długi spacer czy do dań z grilla.
Zaczyn: 15 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 łyżka mąki, 50 ml letniej wody.
Ciasto: zaczyn, 500 g mąki pszennej typ 550, łyżka oleju roślinnego lub oliwy, 1,5 łyżeczki soli, 300 ml letniej wody,
Pesto: 1 garść liści oregano, 1 garść natki pietruszki, 3 łyżki ziaren słonecznika, mały ząbek czosnku, 6 łyżek tartego sera, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier, mąkę. Wlewamy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zaczyn, sól i oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy je misie pod przykryciem na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy pesto.
Liście oregano i natkę wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, czosnek w proszku, podprażone ziarenka słonecznika. Wlewamy oliwę i za pomocą blendera (lub moździerza) miksujemy składniki na pastę. Na koniec przyprawiamy ją solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto delikatnie podsypujemy mąką, aby nie przykleiło się do blatu.
Wykładamy na całej powierzchni farsz i posypujemy serem, zostawiając „ramki” puste. Dzielimy na 9 prostokątów. Każdy prostokąt z farszem składamy na pół i układamy obok siebie w formie keksówce (wyłożonej pergaminem). Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy formę z chlebem i pieczemy przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony chleb wyciągamy i studzimy na kuchennej kratce.
Źródło: smakowitychleb.pl
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.