Są takie przepisy, które pozytywnie nas zaskakują. Takie są właśnie gryczane grissini. Grissini można jeść w towarzystwie różnych warzywnych pasta czy pesto. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek lub przekąskę do ulubionego filmu.
Składniki: 250 mąki gryczanej, 1 łyżka łupin babki jajowatej (opcjonalnie), pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu, 120-150 ml wody, 3 łyżki oliwy, mąka gryczana do podsypywania.
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej oliwę i taką ilość wody, aby uzyskać dość zwarte o lekko klejące się ciasto. Blat posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałki o grubości 0,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 min w temp. 200 stopni z termoobiegiem – aż grissini będą przyrumienione i chrupiące. Gotowe podajemy z ulubioną pastą lub pesto.
Przepis pochodzi z książki Karoliny i Maćka Szaciłło Jem (to co) kocham i chudnę.