Pieczona papryka ma więcej smaku niż gotowa i łatwiej się ją obiera. Z upieczonej papryki można przyrządzić wiele smacznych potraw: sosy, hummusy, zupy. Dodatek pieczonej papryki do zupy pomidorowej lub klasycznego hummusu zaskakująco odmieni ich oblicze. Dziś przygotowałam tartę z pieczoną papryką, czarnym czosnkiem i czerwoną fasolą.
Składniki na tartę: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 lub innej pełnoziarnistej; 150 masła, szczypta soli, 1 żółtko, 3 łyżki bardzo zimnej wody – Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto wkładamy na 30 min. w lodówce. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę (dno i boki) i pieczemy 15 min w temp. 190 stopni.
Wypełnienie: 5 upieczonych papryk (przepis na pieczone papryki poniżej), 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ketchupu, sól pikantna, pieprz ziołowy, pół łyżeczki czubricy czerwonej, ząbki czarnego czosnku, mała puszka czerwonej fasoli.
Cebulę obierz posiekaj i podsmaż na patelki, pod koniec dodaj pokrojony ząbek czosnku. W misce zblenduj 3 upieczone papryki i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy lub ketchup. Wymieszaj. pozostałe 2 papryki pokrój w paski. Przygotowanym farszem wyłóż spód upieczonej tarty. Na wierzch połóż plasterki papryki, ząbki czosnku i fasolę. Całość piecz 10 min w temp. 190 stopni.
Pieczona papryka: papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, położyć na blaszkę, skropić oliwą i piec przez 40 min a temp. 220 stopni. Następnie włożyć do woreczka foliowego na kilka minut do zaparzenia skórki. Przestudzone papryki obrać ze skórki.
Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie, lipiec-sierpień 2020.
Ząbki czarnego czosnku od Czarny czosnek bio; Pieprz ziołowy, sól pikantna czubrica od Radix-Bis.
Wspaniała tarta, bardzo lubię wytrawne wypieki 🙂
wow, wygląda niesamowicie apetycznie 🙂