Sernik z mascarpone i polewą z białej czekolady
Kremowy, puszysty, idealnie słodki o lekkiej i delikatnej konsystencji, a wszystko to polane polewą z białej czekolady – SERNIK. Uwielbiam serniki. Zjadłam już bardzo dużo kawałków sernika i uważam, że przepis na ten sernik jest najlepszy.
Sernik można wzbogacić o sok i skórkę z limonki lub cytryny. Ja swój posypałam płatkami suszonych chabrów i bezami.
Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka, 200 ml śmietanki 30%, 5 jajek, szklanka cukru, 250 g serka mascarpone, 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej; polewa: tabliczka białej czekolady, 50 ml śmietanki 30%, łyżka masła.
Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Dodawać po 1 jajku i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Wlać śmietankę oraz wsypać mąkę. Wymieszać. Masę serową wlać do tortownicy (26 cm). Piec 20 min w temp. 170 stopni, następnie 90 min w temp. 120 stopni.
W garnku podgrzać śmietankę z czekoladą i masłem. Mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady.
Gdy sernik ostygnie polać go polewą z białej czekolady. Ja dodatkowo posypałam sernik suszonymi płatkami chabrów i bezami.
W przepisie nie ma inf jaki rodzaj mąki należy dodać. Poproszę o uzupełnienie 😀
mąka ziemniaczana
Czy może być ser z wiaderka?
tak
Sernik wyszedł super!
ciesze sie 🙂
Czy sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika
tak 🙂
Czy musi być nagrzany piekarnik wczesniej
tak, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 🙂