Kaszotto z kaszy gryczanej to proste jednogarnkowe danie. Przepis jest prosty i sprawdzony, idealne sprawdzi się na obiad lub kolację. Dziś zapraszam na kaszotto z botwinki.
Składniki: 60 g kaszy gryczanej palonej, pół pęczka botwinki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, ok. 200 ml rosołu, sól, pieprz, 50 g sera feta lub koziego, garść orzechów włoskich, natka pietruszki.
Botwinę myjemy. Buraczki kroimy w bardzo drobną kostkę, łodygi i liście tniemy w małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię o grubym dnie, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Gdy warzywa są szkliste, dorzucamy kaszę gryczaną i prażymy przez mniej więcej minutę. Do prażącej się kaszy wlewamy stopniowo ciepły bulion (lub wodę). Po dodaniu pierwszej chochli wrzucamy pokrojone buraczki i zalewamy kolejną porcją bulionu. Przykrywamy patelnię, dusimy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy kolejną porcję płynu – cały czas mieszamy, by kasza się nie przypaliła. Po dodaniu ostatniej chochli bulionu do kaszy dorzucamy pokrojone liście i łodygi botwiny, wyciskamy sok z pomarańczy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kasza osiągnie pożądaną miękkość, danie przekładamy na talerze. Posypujemy pokruszonym serem kozim, natką pietruszki i kawałkami orzechów włoskich. Kaszotto najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.
Kasza gryczana, sól cebula, czosnek szczypiorek od Radix-Bis
Przepis z Kukbuk.