Podzielę się z Wami przepisem na pyszną i prostą babkę czarno-białą. Wychodzi zawsze i zachwycają się nią wszyscy. Babkę można zrobić na kilka sposobów. Można na blachę położyć najpierw ciasto jasne, a potem ciemne, można (tak jak ja zrobiłam tym razem) przekładać na zmianę ciasto jasne i ciemnej. Można też zrobić coś na wzór babki marmurkowej, czyli po nałożeniu ciasta jasnego i ciemnego widelcem zrobić „esy floresy”. Piekłam ją już kilka razy i chyba nigdy się nie znudzi.
Składniki: kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki kakao, kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego.
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Wyspać obie mąki i proszek do pieczenia; wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i olejek waniliowy. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Na blachę (keksówka 15×30 lub okrągłą 26 cm), nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, kłaść najpierw ciasto białe, potem ciemnie, lub na przemian białe i ciemne. Ciasto piec 45-50 in w temp. 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.