Gryczano-komosowe kulki z majonezem z awokado i szparagami
Składniki: 80 g kaszy gryczanej, 70 g komosy ryżowej, 1 cebula, sól, pieprz, łyżka oleju, 1 awokado, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, kilka listków bazylii, 2 łyżki wody.
Kaszę o komosę ugotuj. Cebulę obierz i pokrój. Połowę kaszy i połowę komosy zmiksuj z cebulą. Zmiksowane kasze wymieszaj z tymi „całymi” dopraw solą smakową cebula czosnek szczypiorek i pieprzem ziołowym oraz olejem. Nawilżonymi dłońmi uformuj kulki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min.
Miąższ awokado zmiksuj na gładki krem z bazylią solą morską, pieprzem czarnym, wodą i musztardą. Dopraw do smaku.
Upieczone kulki podawaj z zielonym majonezem oraz (u mnie)szparagami.
Kulki można zrobić np. tylko z kaszy gryczanej lub zmienić proporcje – ważne aby było jej 150 g. Szparagi można wymienić na inne ulubione warzywa.
Komosa ryżowa, kasza gryczana, sole smakowa i pieprz od Radix-Bis