Leniwy niedzielny poranek ☺
Wegański placuszki orzechowo-piernikowe i gryczane smoothie pachnące piernikami i pieczonymi jabłkami.
Przepis na placuszki
Składniki: 200 g mleka, 75 g mąki razowej typ 2000 od Radix-Bis, 75 g płatków żytnich od Radix-Bis, 30 g masła orzechowego od Radix-Bis, 15 g ksylitolu od Radix-Bis, 10 g oliwy z oliwek, 10 g mielonego siemienia lnianego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru, 1/2 łyżeczki sody.
Przypominam o rabacie na wszystkie produkty w sklepie Radix-Bis www.radix-bis.pl
Aby skorzystać z rabatu należy wybrać płatność za pobraniem i wpisać hasło kasia5.
Lub złożyć zamówienie pod nr tel: 58 380 08 83 od pon. do pt. w godz. od 7 do 15.
Lub wysłać PrtScn koszyka (ale bez realizacji) na e-mail sklep@radix i opłacić zamówienie na podane w mailu zwrotnym konto.
W każdym przypadku należy podać hasło kasia5.
Z siemienia przygotuj “jajko”. Zalej siemię 3 łyżkami gorącej wody i szybko dokładnie wymieszaj.
Do miski wrzuć płatki, dodaj sodę, mąkę, przyprawę do piernika i ksylitol. Wymieszaj. Dodaj mleko, masło orzechowe oraz siemię. Wymieszaj ponownie i zostaw na chwilę, aby płatki nieco wchłonęły płyn i zmiękły. Na sam koniec dodaj oliwę.
Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni z obu stron na złoty kolor. Nakładaj masę łyżką stołową obficie na patelnię. Z tego przepisu wychodzi około 9 placuszków.
Gotowe placuszki podawaj z kremem orzechowym Super Krówka i krówkowymi cukierkami oraz ulubionymi owocami.