Leczo
Składniki: 4 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 3 cebule, 2 marchewki, 1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra i szczypta papryki wędzonej, 300 g ulubionej kiełbasy (ja użyłam drobiowej), 1 kiełbaska wędzona, natka pietruszki.
Papryki umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Część kiełbasek kroję w kostkę, a cześć w półksiężyce. Marchewki obrać i pokroić w cienkie krążki.
W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić warzywa i przesmażaj przez ok. 5 min. Wrzuć przyprawy, dodaj pokrojone pomidory lub pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Na patelni podsmaż kiełbaski i dodaj do lecza. Dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.
Leczo
