Czosnkowe pulpeciki z dorsza i marchewki w sosie pomidorowym z makaronem
Składniki na pulpeciki: 350 g dorsza, 1 żółtko, 1 malutka marchewka, pół cebuli, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszki od Czarny Czosnek BIO, 1 łyżeczka mąki jaglanej, sól, pieprz
Na sos pomidorowy: 4 pomidory 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 mały ugotowany lub upieczony burak, sól, pieprz.
Przypominam o rabacie 10%na zakupy produktów z czarnego czosnku na hasło kasia10 www.czarny-czosnek.pl
Rybę zmiel lub drobno posiekaj. Marchewkę i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszaj rybę, warzywa, mąkę żółtko i przyprawy. Masę odstaw na 30 min.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na oliwie zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj pokrojony czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory i buraczka, dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 10 min. Sos zmiksuj na gładko, dopraw do smaku.
Na patelni rozgrzej olej. Z masy uformuj małe pulpeciki i usmaż. Usmażone dodaj do sosu pomidorowego. Podawaj z ulubionym makaronem.