Czekoladowo-karmelowa tarta
Składniki: 300 g herbatników Petit Beurre, 400 g czekolady Toblerone, 2 łyżki drobno posiekanych migdałów, 2 łyżki stopionego masła, puszka mleka skondensowanego, 100 g gorzkiej czekolady, garść płatków migdałowych.
Ciasteczka, połowę czekolady Toblerone, migdały i masło blendujemy do połączenia masy. Zagniatamy i wyklejamy tortownicę o śr. 23 cm., nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Na pergaminie układamy obciążniki i pieczemy 15 min. w temp. 200 stopni. Puszkę mleka zalewamy wodą i gotujemy 2-3 godziny, studzimy. Pokruszoną czekoladę topimy w kąpieli wodnej, mieszamy z ugotowanym mlekiem i przekładamy na upieczony spód, wygładzamy. Posypujemy uprażonymi migdałami i układamy reszką czekolady. U mnie nie przetrwała dzięki moim małym pomocnikom, więc użyłam Kinder Bueno 🙂
Przpepis z magazynu @mojegotowanie.pl