Pączkowe pierożki z nadzieniem owocowym
Składniki: 60 dkg mąki do ciast drożdżowych+ do podsypywania, 1 szklanka mleka, 4 żółtka i 1 jajko, 150 g cukru, 75 g roztopionego masła, 75 g drożdży, szczypta soli, skórka otarta z 1 cytryny
Masa: 1 kg jabłek, garść suszonych śliwek od Radix-Bis, dżem figowy od Radix-Bis.
Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn. Żółtka i jajko ubić z cukrem, solą na gładką masę. Do miski z mąką dodać rozczyn i wymieszać łyżką, dodać ubitą masę jajeczną, skórkę z cytryny i dalej wymieszać łyżką. Wlać masło, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu jest mięciutkie. Wyrobione ciasto w pozostawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasiennie i pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać 1/3 szkl. wody, dodać jabłka i pokrojone suszone śliwki. Gotować do miękkości (ok. 15 min)
Wyrośnięte ciasto przegnieść, podzielić na 4 części i wałkować podsypując mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2- 3 mm góra- ważne. Ma to znaczenie, bo pierożki rosną. Wykrawać szklanką kółka i nadziewać masą owocową lub łyżeczką dżemu. Z ciastem się bardzo dobrze pracuje. Zlepiać bardzo dokładnie pierożki tak, żeby masa się nie dostała między ciasto na brzegu. Przy zlepianiu trzeba mocno ściskać ciasto. Jeżeli nam się zdarzy, że któryś pierożek zaczyna się otwierać w czasie smażenia to go trochę przycisnąć łyżką. Kiedy skończymy lepić ostatnie pierwsze są już wyrośnięte. Trzymać je przykryte ściereczką. Smażymy na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia uzupełniać. Po rozgrzaniu oleju zmniejszyć płomień na średni i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Bardzo trzeba pilnować, żeby nie spalić pierożków, ponieważ smażą się dość szybko. Osączać na papierze kuchennym.
Pierożków przeznaczonych do zamrożenia nie posypujemy cukrem pudrem
Pączkowe pierożki z nadzieniem owocowym
