Domowe ziołowe pesto
Składniki: 2 garście szpinaku, 2 małe lub 1 duży pęczek natki pietruszki, garść bazylii, 4 ząbki czosnku, 5 suszonych pomidorów od Radix-Bis, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki podprażonych pestek dyni od Radix-Bis, oliwa.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Przy włączonym blenderze wlewaj powoli oliwę z oliwek. Mieszaj wszystko do momentu, aż szpinak oraz pozostałe zioła idealnie połączą się ze sobą i z oliwą i będą dokładnie posiekane. Możesz potrzebować mniej lub więcej oliwy, w zależności od tego jak duże były twoje garści szpinaku, bazylii i natki pietruszki. Posól i popieprz pesto do smaku.
Gotowe pesto idealnie nada się do kanapek, tostów, makaronów, mięs, sałatek czy innych dań.
Po przełożeniu do słoika pesto zalej oliwą i włóż do lodówki – wytrzyma do tygodnia.
Domowe ziołowe pesto
