Pieczarki w aromatycznym sosie
Składniki: sól pieprz, 250 g malutkich pieczarek, 1 mała cebula, po szczypcie: bazylii, tymianku, słodkiej papryki i cukru. Kilka kropel sosu sojowego, chlust różowego wina, 150 ml wody + 30 ml do zagęszczenia, łyżeczka mąki.
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć. Cebulę obieramy z łupinek. Następnie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Przygotowujemy patelnię, rozgrzewamy na niej dwie łyżki oleju. Gdy olej będzie już gorący wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Wrzucamy na patelnię pieczarki. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy pieprz, sól, cukier, bazylię, tymianek oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni. Dodajemy sos sojowy, dusimy przez 1-2 minuty, potem dodajemy szklankę wody, mieszamy i ponownie dusimy. Gdy całość zacznie wrzeć rozrabiamy mąkę w 30 ml wody, wlewamy do pieczarek i dokładnie mieszamy, by powstał gładki sos. (Jeśli konsystencja sosu nam nie odpowiada, lubimy bardziej gęsty możemy dodać więcej mąki, lub odwrotnie.) Na koniec doprawić do smaku.
Pieczarki w aromatycznym sosie
