Smaczne, proste do wykonania, łagodne w smaku, ze składnikami wspomagającymi trawienie, takimi jak imbir i kurkuma.
Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pół szkl. czerwonej soczewicy, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3/4 szklanki mleka kokosowego, 1/2 szklanki wody, 4 marchewki, sól i pieprz do smaku. Do podania, ryż, makaron lub pieczywo.
Marchewki obierz i pokrój w krążki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozpuść olej kokosowy i Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodaj czosnek i imbir oraz przyprawy. Smaż kolejne 5 min., dodaj 3-4 łyżki wody, aby przyprawy się nie przypaliły. Następnie dodaj marchewkę i soczewicę, dobrze wymieszać. Wlej mleko kokosowe i wodę i kolendrę, wymieszaj. Przykryj patelnię i zmniejsz nieco ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut – marchewka i soczewica powinny być miękkie. Zdejmij patelnię z ognia i dopraw solą i pieprzem.
Po ugotowaniu curry będzie rzadkie, ale zgęstnieje po ostygnięciu. Jeśli wolisz rzadsze curry wlej więcej wody lub mleka kokosowego.