To proste ciasteczka marchewkowe, idealne do kawy czy herbatki. Są dobre dla osób z insulinoopornością 🙂 mają średni indeks glikemiczny.
Składniki: 70 g startej na drobnych oczkach marchewki, 8 g mielonego siemienia lnianego, 20 g zmielonych wiórków kokosowych lub mąki kokosowej, 20 g zmielonych orzechów, 8 daktyli pokrojonych w kostkę, 1 jajko, 1 łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu.
Siemię lniane zalej odrobiną gorącą wodą, wymieszaj i odstaw. Marchewkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia, daktylami, mąką kokosową i zmielonymi orzechami, a następnie połącz z masłem. Białko jajka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy marchewkowej. Wymieszaj, a następnie połącz z żółtkiem i siemieniem lnianym. Mokrymi rękoma uformuj kuleczki, połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz. Piecz przez 5 min w temp. 180 stopni, potem przez 15 min w temp. 160 stopni.
Mielone siemię lniane, mąka kokosowa i daktyle od Radix-Bis.
Przepis z książki Insulinooporność.