Brukiew to wspaniałe warzywo. U mnie w domu mama i babcia robiły z niej pyszną zupę na gęsinie. Ja lubiłam jeść ją surową, ale musiała być pokrojona w bardzo cienkie plasterki. Dziś u mnie jako główne warzywo w potrawce. Super sprawdzi się jako dodatek do tłuczonych ziemniaków i pieczona z ziołami.
Składniki: 1 mała brukiew (ok. 700 g), 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 cebula, 700ml passaty pomidorowej, 2 garście czerwonej (ok. 100 g), pół łyżeczki suszonych pomidorów, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki majeranku, natka pietruszki do posypania, duża szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie), 1 szklanka wody.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną brukiew i marchewkę oraz paprykę. Smaż 3 min. Wsyp przyprawy, wlej passatę i wodę. Gotuj do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj soczewicę i gotuj tyle ile piszę na opakowaniu. W razie potrzeby dolej wodę. Całość dopraw do smaku. Gotowe danie posyp natką pietruszki. Zamiast brukwi można użyć batatów lub dyni.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO. Soczewica, majeranek, suszone pomidory, pieprz od Radix-Bis.