Pomidory faszerowane
Przepisy na faszerowane warzywa są bajeczne, ponieważ oprócz zawartości można również zjeść pojemnik 😉 Papryka, bakłażany, cukinia, karczochy… i oczywiście nadziewane pomidory! To letnie danie, łatwe w przygotowaniu, smaczne i aromatyczne. Faszerowane pomidory są wypełnione ryżem i jajkami. Istnieje kilka sposobów na ich przygotowanie i jestem pewna, że Ty też masz swój sekret, aby zrobić idealne nadzienie do pomidora! Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Faszerowane pomidory to jedna z najlepszych opcji na letnie lunch i kolacje. Jak dla mnie, ten przepis jest najlepszy! Zawsze przygotowywałam je z ziołami prowansalskimi. Tym razem postanowiłam wymieć je na zieloną czubricę i też wyszły wyśmienite.
Składniki: 6 dużych mięsistych pomidorów, 3 jajka ugotowane na twardo, u00 g ryżu, 1 łyżka zielone czubricy, sól i pieprz do smaku, szklanka sera startego na drobnych oczkach.
Z pomidorów ściąć wierzchy na wysokości 3/4 pomidora, wydrążyć. Wydrążone pomidory posolić i popieprzyć. Ryż ugotuj, a następnie wymieszaj z jajkiem pokrojonym w drobną kostkę, połową sera, przyprawami i cząstkami wydrążonego pomidora (bez ziarenek). Farszem napełnij pomidory, posypać resztą sera, na ser można posypać papryką. Piec 30 min 180 stopni.
Czubrica zielona, pieprz ziołowy, sól morska od Radix-Bis.