Nie ma to jak miseczka dobre zupy wypełnionej po brzegi różnymi warzywami, fasolą i makaronem. Kto się skusi? 🙂
Składniki: 150 g białej fasoli namoczonej na noc lub puszka fasoli, 3 pomidory, 1 cukinia, 1 żółta lub czerwona papryka, ok. 150 g dyni, 1 cebula, 2 marchewki, ok. 1,5 l. wody lub bulionu, sól, pieprz do smaku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 100 g makaronu, np. muszelki, oregano.
Marchewkę pokrój w krążki, pomidory sparz i pokrój, pozostałe warzywa pokrój w kostkę. Makaron ugotuj i odcedź. W garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę z dynią, papryką, cukinią i marchewką posypując solą i pieprzem. Wlej bulion, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj ok. 20 min. Dodaj fasolę i pomidory i gotuj jeszcze 10 min. W razie potrzeby dolej wodę. Do zupy dodaj makaron i dopraw do smaku. Gotową zupę podawaj posypaną oregano.