Czy ten kolor zupy nie sprawia Ci tyle radości? Uwielbiam przygotowywać jedzenie, które sprawia, że na sam jego widok śmieje się buzia 😉 haha, tak, bardzo lubię patrzeć, jak dzieci się cieszą bo mama zrobiła „shrekową” zupę 😀 Pyszna, prosta wiosenna zupa. Mam nadzieję, że pokochasz ją tak samo jak my!
Składniki: 2 pęczki szparagów, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1 szklanka zielonego groszku, 2 średnie ziemniaki, sól i pieprz do smaku, woda lub rosół, szczypiorek.
Cukinię umyj i pokrój, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę, szparagi umyj i podziel na 2 lub 3 części. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż cebulę z cukinią i ziemniakami. Wrzuć szparagi, posyp solą i pieprzem i wlej tyle wody, aby przykryła całość. Gotuj ok. 10 min. i wrzuć groszek. Gotuj jeszcze 10 min. Zupę zblenduj i dopraw do smaku. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej wodę. Dodatkowo można zupę zmiksować z trójkącikiem serka kremowego z ziołami. Po przelaniu zupy do miseczki posyp ją szczypiorkiem. Możesz użyć chrupiących grzanek.
Kubki autorstwa Inżynier Sowa.