Nie jest to prawdziwy sos curry. To taka moja oszukana wersja sosu curry 😉 Nie miałam mleka kokosowego więc użyłam śmietanki 12 % i wymieszałam ją z mąką owsianą (można użyć pszennej) W zdrowszej wersji użyć śmietanko kokosowej (do kupienia w Lidlu).
Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego, 1 buła (u mnie razowa z nasionami), 1 jajko, 400 ml wody, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 3 łyżki śmietanki kokosowej (lub śmietanki 12%), 2 łyżeczki pasty curry, pół łyżeczki przyprawy curry, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki.
Bułkę namocz w wodzie i dokładnie odciśnij. Bułkę wymieszaj z jajkiem i mięsem oraz solą i pieprzem. Uformuj klopsiki i piecz je 15 min w temp. 180 stopni. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij z pastą i przyprawą curry. Wlej wodę, włóż upieczone klopsiki i duś 10 min. Śmietanę wymieszaj z mąką oraz kilkoma łyżkami wody z klopsików, a następnie wlej śmietankę do klopsików. Całość duś jeszcze 5 min. Danie podałam z brązowym ryżem i posypałam natką pietruszki.