Składniki: 125 g masła, 200 g mąki, szczypta soli, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 230 gramów cukru, 2 cytryny, 2 jajka, 100 ml kefiru (można użyć maślanki), 150 g cukru pudru.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj skórkę z cytryn. Mąkę wymieszaj ze skórką cytrynową, solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj sok z połowy cytryny i kefir, wymieszaj, Wsyp mąkę i wymieszaj. Ciasto wlej do formy i piecz 40-45 minut. Pozostaw ciasto do ostygnięcia. Cukier puder wymieszaj z sokiem z połowy lub 1 cytryny (w zależności ile soku ma cytryna) Lukrem polej ostudzone ciasto.
Ja wiem, że babki niby na śniadanie się nie nadają, ale myślę, że z tą babką możesz śmiało startować do konkursu na śniadania na media expert – ta babka wygląda tak apetycznie, że koniecznie przepis dzisiaj muszę wypróbować 🙂
polecam i czekam jak wyszła babka 🙂
Pyszne i proste w wykonaniu!
to prawda 🙂