Składniki: 1 szkl. oleju, 3/4 szkl. cukru brązowego, 3 jajka, 2 szkl. bardzo mocno odciśniętej cukinii startej na dużych oczkach, 1 i 1/3 szkl. szkl. mąki pszennej, 2 łyżki posiekanych orzechów, 2 łyżki żurawiny lub rodzinek, po 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cynamonu, szczypta soli, cukier puder do posypania.
Jajka dokładnie wymieszaj z olejem i cukrem. Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem, solą i cynamonem. Połącz mokre i suche składniki. Dodaj orzechy, żurawinę i cukinię. Wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz godzinę w temp. 180 stopni. Wystudzone CIasto posyp cukrem pudrem.
Mąka tortowa, cukier brązowy, żurawina od Radix-Bis. Ceramika od Inżynier Sowa.