Ta zupa z soczewicy to idealny na obfity i zdrowy posiłek. Mona użyć brązowej, zielonej lub czerwonej soczewicy. Zawiera pieczarki, ale świetnie sprawdzą się grzyby leśne, a także pyszną karmelizowaną cebulę.
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 cebula posiekana, ok. 150 g grzybów, 2 marchewki obrane i pokrojone w plastry, 2 liście laurowe, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 220 g suchej soczewicy, opłukanej 5-6 szkl. bulionu warzywnego, pół szklanki wytrawnego białego wina, 1/4 łyżeczki curry w proszku, 1/4 łyżeczki pieprzu, sól do smaku, pieczywo do podania.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek w dużym garnku. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj grzyby, posyp solą i pieprzem; usmaż. Dodaj marchewki i liście laurowe, zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj soczewicę, bulion, białe wino, curry w proszku, koncentrat pomidorowy i wymieszaj, aby połączyć. Gotuj aż soczewica będzie miękka. Dopraw smaku. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z pieczywem.
Soczewica, pieprz, sól ziołowa od Radix-Bis. Ceramiczne miseczki od Inżynier Sowa.