Moja propozycja na ciacho na niedzielę to ucierane ciasto z porzeczkami. Szybie i proste w przygotowaniu, mnóstwo owoców na wierzchu to idealna propozycja na słodką niedzielę.
Składniki: 250 g margaryny, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki orkiszowej (można użyć tortową), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 350 g porzeczek (u mnie białych).
Margarynę utrzyj z cukrem. Następnie, cały czas mieszając, dodawaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wysyp porzeczki. Piecz 50-55 min a tempo. 180 stopni (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Zamiast porzeczek można użyć innych owoców np. śliwki, jabłka lub agrest.