Razowe pierogi – przepis dla i insulinowców
Składniki na ciasto: 250 ml ciepłej wody, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 400 g mąki żytniej razowej typ 2000 od Radix-Bis.
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto powinno wyjść takie jak z mąki pszennej. Jeśli trzeba dodaj nieco wody.
Farsz: 500 g kalafiora, 2 cebule, 200 g żółtej soczewicy od Radix-Bis, sól morska od Radix-Bis, pieprz kaszubski od Radix-Bis, 2 łyżki mąki z ryżu brązowego od Radix-Bis.
Kalafior i soczewicę ugotuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij. Ugotowany i odcedzony kalafior zmiksuj z ugotowaną soczewicą. Następnie wymieszaj cebulkę, dodaj mąkę, dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj i powykrawaj krążki. Każdy krążek nadziej farszem, zagnieć brzegi. Pierogi ugotuj.
Razowe pierogi – przepis dla i insulinowców
