Placki z kalarepki
Składniki: 1 jajko, 2 kalarepki, 3/4 szkl. maślanki, 1 szklanka mąki z ciecierzycy, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pieprz, sół cebula, czosnek szczypiorek od Radix-Bis, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku od Czarny Czosnek BIO.
Na sos: mleko kokosowe – stała część ok. pół szklanki, sok z limonki, szczypiorek, sól.
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na 30 min. Jeśli kalarepka jest z listkami to umyć je i drobno pokroić. w misce wymieszać jajko z maślanką, przyprawami, posiekanymi listkami kalarepki oraz mąką wymieszaną z sodą. Dodać odciśnięte kalarepki. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażyć placuszki.
Sos: mleko kokosowe wymieszaj z sokiem z limonki, dodaj szczypiorek (nie jest konieczny) oraz sól i pieprz do smaku.
Gotowe placki podawaj z sosem.
Placki z kalarepki
