Limonkowy sernik z mascarpone i polewą z białej czekolady
Składniki: 1 kg twarogu, 200 ml śmietanki 30%, 5 jajek, szklanka cukru, 250 g serka mascarpone, 4 czubate łyżki mąki, sok i skórka otarta z 2 limonek; tabliczka białej czekolady, 50 ml śmietanki 30%, łyżka masła, skórka z limonki.
Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Dodawać po 1 jajku i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Wlać śmietankę, sok z limonki wraz ze skórką oraz mąkę. Wymieszać. Masę serową wlać do tortownicy (25 cm). Piec 20 min w temp. 170 stopni, następnie 90 min w temp. 120 stopni.
W garnku podgrzać śmietankę z czekoladą i masłem. Mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady.
Gdy sernik ostygnie polać go polewą z białej czekolady i posypać skórką z limonki.
Limonkowy sernik z mascarpone i polewą z białej czekolady
