Hummus na słodko
Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy, 4 suszone śliwki, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki ziaren czarnego sezamu od Radix-Bis, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju sezamowego, woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Na suchej patelni prażę sezam. Czarny sezam nie wydziela aromatu i nie zmienia koloru. Sezam jest uprażony wtedy, kiedy ziarenka zaczynają „strzelać” podobnie jak popcorn. Gdy sezam zacznie hałasować smażymy go jeszcze minutę, a potem przekładamy do zimnego naczynia.
Do blendera dodaję ciecierzycę, posiekane suszone owoce, sok z cytryny, oliwę i olej sezamowy. Pasta powinna mieć kremową konsystencję. Gotową pastę posypuję sezamem. Moje dzieci jadły hummus z domowymi czarnymi sezamkami.
Hummus na słodko
