Nie ma to jak makaron🙂 Co prawda jest tyle przepisów na makaron, ilu jest kucharzy, którzy go przygotowują. To mój ulubiony przepis na bolongese.
Składniki: 300-400 g makaronu, 450 g mięsa mielonego, 500 ml passaty pomidorowej, 1 średnia cebula, 1 średnia marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę i wsyp cebulę. smaż ok. 5 min, aż zmięknie. Dodaj czosnek, marchewkę i przyprawy. Smaż ok 2 min. Dodaj mięso mielone i rozdrobnij je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki. Wlej passatę i gotuj ok. 20 min. Ja butelkę płuczę w odrobinie wody. Sos gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min. Dopraw go do smaku. Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem i tartym serem.