Ciasto: 250 g masła (ewentualnie margaryny) w temp. pokojowej, 3/4 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 duże jajka, 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 450-500 g śliwek
Kruszonka: 100 g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Dodatkowo: cukier puder do posypania upieczonego ciasta .
Kruszonka
Masło przełóż do rondelka i roztopić. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami wlej roztopione masło (ciepłe) i wymieszaj do uzyskania grudek ciasta – kruszonki. Miskę z kruszonką wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Śliwki umyj, osusz, usuń pestkę i pokrój na 4 części.
Ciasto
Miękkie masło przełóż do misy blendera, wsyp cukier (zwykły i waniliowy) i miksuj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie kolejno dodawaj do masy jajka (na tym etapie masa może się zważyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy, należy działać dalej 🙂 ). Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej– miksuj tylko do połączenia składników (ciasto będzie gęste).
Blachę o wymiarach 22×33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełóż ciasto i równo rozprowadź. Na cieście ułóż śliwki (skórką do dołu) i lekko dociśnij. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) , piecz 40 min. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.
Żródło: https://idealneciasta.com