Ciasto marchewkowe – fit, bez glutenu, bez jajek, dla diabetyków
Ciasto marchewkowe To ciasto jest bez jajek, na mleku roślinnym, słodzone ksylitolem. Odealne dla diabetyków, weganów oraz bezglutenowców 😉
Składniki: 200 g marchewki startej na tarce o małych oczkach, 80 g oleju (jeśli możecie użyjcie kokosowego), 150 g jabłka startego na tarce o dużych oczkach, 120 g cukru trzcinowego, 150 ml mleka ryżowego, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 100 g mąki gryczanej, 50 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ryżowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, garść suszonej żurawiny lub jagód goji, szczypta soli. W jednej misce wymieszać mąki, siemię lniane, przyprawy, sodę, sól, proszek do pieczenia. W drugiej, większej miseczce wymieszać olej kokosowy, mleko, ekstrakt, cukier. Do płynnych składników dodać suche, wymieszać, dodać marchewkę, jabłka żurawinę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Zamiast mieszanek mąk można użyć mąki orkiszowej.