Wspaniały pieczony seler w całości z sosem grzybowym.
Składniki: 1 duży seler, 20-30 g masła,1 łyżka oliwy, łyżka suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego, 3 listki laurowe, 3 ząbki czosnku, , pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, sól i pieprz.
Sos grzybowy: 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, 1 cebula, łyżka masła, łyżka musztardy, 0,5 szklanki bulionu warzywnego, łyżka suszonego tymianku lub listki z jednej gałązki świeżego, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, sól i pieprz do smaku.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Seler dokładnie wyszoruj, a następnie natrzyj go oliwą, posyp solą, pieprzem, tymiankiem, listkami laurowymi oraz proszkiem z czarnego czosnku i rozgniecionym czosnkiem.
Ułóż go na folii aluminiowej korzeniami do góry. Na górę selera połóż masło i ciasno owijamy, zostawiając maleńki otwór u góry. Piecz 2 godziny, aż będzie miękki.
Sos grzybowy: Posiekaną cebulę zeszklij na maśle klarowanym. Doda grzyby i chwilę podsmaż. Następnie wlej bulion i na małym ogniu, pod przykryciem, duś aż grzyby zmiękną. Dodaj musztardę, tymianek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i proszkiem z czarnego czosnku.
Upieczony seler podawaj z sosem grzybowym. Seler pokrój w plastry. Danie świetnie smakuje z kaszą pęczak lub plackami ziemniaczanymi.